Komunalna naknada nije olimpijska disciplina u kojoj se natječemo tko će biti brži, viši, jači!

Aktualno 20. veljače 2014

Potaknuti neodgovornim i neprimjerenim povećanjem komunalne naknade od strane aktualne gradske vlasti, SDP – ovi vijećnici uputili su ispred Kluba na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Prijedlog odluke o izmjeni odluke o vrijednosti boda za obračun komunalne naknade kojim se predlaže smanjivanje boda s 0.48 lipe na 0.24 lipe, odnosno povratak na prijašnje stanje. Iako odluka nije prihvaćena, važno je još jednom ukazati na udar na kućne budžete građana i razvoj gospodarstva koji neminovno proizlaze iz ovakve odluke. Na izjavu gradonačelnika Željka Burića kako Šibenik u ničemu neće biti ispod prosjeka, pa tako ni u komunalnoj naknadi, osvrnuo se potpredsjednik Gradskog vijeća Joško Šupe kazavši kako komunalna naknada nije olimpijska disciplina u kojoj se natječemo tko će biti viši, bolji, brži. Iako se ova odluka želi “upakirati” kao usklađivanje boda, ona nije ništa drugo doli stopostotni udar na privatne i gospodarske budžete.  Šupe se na Aktualnom satu osvrnuo i na rješavanje dugovanja prostora bivšeg TEF – a pitavši gradonačelnika gdje je zapelo u pregovorima s INA -om; radi li se uistinu o statusu pumpnih stanica ili je pak riječ o visini potraživanja?

“U mjesnoj samoupravi nastupaju problemi neefikasnosti i neupućenosti pojedinih članova vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora te je potrebno izvršiti reorganizaciju mjesne samouprave. Kako ćete to napraviti?”, upitao je gradonačelnika vijećnik Ivan Rajić.

Vijećnica Anita Jakšić postavila je pitanje gradonačelniku vezano za Studij energetike, vjerujući njegovoj najavi da Studij starta akademske godine 2014/15,  tko će se upisati na taj studij, budući da studijski program nije ponuđen prilikom prijave državne mature, a nije ni akreditiran od strane Ministarstva ili je ovdje ipak samo riječ o demagoškom štosu? Također je zatražila odgovor i na pitanje zapošljavanja:

“Gradonačelnik je u svojoj predizbornoj kampanji koristio slogan “borba za svako novo radno mjesto u Šibeniku.” Budući da se ovih dana u medijima ponovo aktualiziralo pitanje zapošljavanja stranačkih kadrova, molila bih Vas da mi odgovorite koliko ste svojim autoritetom i zalaganjem kao gradonačelnik te mjerama gradske uprave sačuvali radnih mjesta u realnom sektoru, a koliko ih je zaposleno u Gradskoj upravi i svim gradskim firmama i gradskim ustanovama od 2.6. 2013. godine?”

Pitanje novih zapošljavanja aktualizirao je i vijećnik Josip Belamarić, kroz izbor novog ravnatelja Javne ustanove športski objekti, odnosno promjenu  statuta i sistematizacije ustanove kojim se mijenja i uvjet natječaja s pet na dvije godine potrebnog radnog iskustva prilikom izbora ravnatelja.

“Ovdje nije riječ o glasu za i protiv bilo kojeg kandidata, ovdje nije riječ o ničem osobnom, nije riječ o glasu za ili protiv neke stranke. Ovo je glas protiv ovakve prakse namještanja i pogodovanja, ne samo na ovom, već na svim natječajima”, kazao je Šupe na raspravi o Prijedlogu rješenja o imenovanju ravnatelja JU športski objekti, koji je na koncu prihvaćen.