Svjetski dan socijalne pravde

Aktualno 20. veljače 2018

Ujedinjeni narodi su 2007. godine odlučili da će se 20. veljače obilježavati kao Svjetski dan socijalne pravde, budući se razvoj društva mora temeljiti na načelima pravde, solidarnosti i jednakosti među svim zemljama i unutar svake od njih.

Danas mnoge naše obitelji žive onako kako nitko ne bi trebao živjeti, na rubu siromaštva, bez perspektive, bez stalnog zaposlenja, sa  primanjima koja im ne omogućavaju život dostojan čovjeka.

Živimo u društvu u koje, kroz svoje propise i pravila, ne omogućava istinsku provedbu socijalne politike koja bi pružila dostojan život onima od nas koji to sebi ne mogu priuštiti. Nužno je, a i logično promijeniti narav propisa, a kako bi isti imali prvenstveni cilj poboljšanje života najranjivijim dijelovima društva, jer društvo je jako onoliko koliko je jak njegov najslabiji dio.

U našem Ustavu jasno piše da je Republika Hrvatska po svom određenju socijalna država. Krajnje je vrijeme da postanemo odgovorni za društvo u kojem živimo, stavljajući čovjeka na prvo mjesto, vodeći stalnu brigu o ranjivim društvenim skupinama i pojedincima. Zadaća je upravo SDP-a, ukazivati na postojanje očitih razlika u društvu, te izgrađivati društvo u kojem sve osobe uživaju jednaka prava, te imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svih svojih potencijala jer socijalna pravda, jednakost i pravičnost čine temeljne vrijednosti svakog društvenog života.

Iz tog razloga, vrijeme i naš društveni angažman, usmjerimo prema odgovornosti za društvo u kojem je čovjek na prvom mjestu, prema društvu socijalne pravde i jednakosti.

Ivan Rajić,
potrpredsjednik SDP Šibenik