70. obljetnica strijeljanja Rade Končara i drugova

Aktualno 23. svibnja 2012

U povodu 70. obljetnice strijeljanja Rade Končara i drugova, jutros je u Spomen-parku na Šubićevcu održan komemorativni skup.

Vijence su, pored predstavnika Zajednice antifašista Šibensko-kninske županije i predstavnika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, položili i predstavnici Grada Šibenika gradonačelnik dr. Ante Županović i zamjenik gradonačelnika, saborski zastupnik Franko Vidović, predstojnica Ureda državne uprave, te predstavnici SDP-a Šibeniki Foruma mladih SDP-a Šibenik.

Končara su 17. studenoga 1941. godine uhvatili Talijani. Podvrgnut je mučenju, ali je odbio odati svoj identitet. Talijanska vojska saznala je njegovo ime i funkciju u KPJ od ustaških vlasti poslije pronalaska kraljevskih dokumenata u Zagrebu. Posebni talijanski sud za Dalmaciju osudio ga je na smrt. Upitan želi li tražiti pomilovanje, odgovorio je kasnije slavnom rečenicom: “Milosti ne tražim, niti bih je imao prema vama”. Strijeljan je u Šibeniku, na Šubićevcu, 22. svibnja 1942., s 25 drugih antifašista.

Končar ubrzo postaje jedna od najvećih partizanskih ikona. U kolovozu 1942. prvi je dobio naslov Narodnog heroja Jugoslavije. Nekoliko mjeseci kasnije, u prosincu 1942., 13. proleterska brigada Narodnooslobodilačke vojske dobila je ime po njemu.