Otvoreno pismo gradonačelniku – smanjite režije za vrijeme trajanja radova

Aktualno 17. rujna 2019

Poštovani gradonačelniče,

ususret intenzivnom planu raskopavanja gradskih ulica i ulica nekih gradskih naselja, koristimo ovakav način da se obratimo prema instituciji gradonačelnika grada Šibenika i našoj javnosti. Već nekoliko mjeseci, a u nekim kvartovima (Šubićevac) i par godina,svjedočimo blokiranju redovnog prometovanja radi raskopanih ulica uslijed određenih radova.

U narednim danima, kako mediji prenose, slijedi jedan vrlo intenzivan dio projekta aglomeracije. Takav intenzitet radova dodatno će blokirati ceste prema glavnim administrativnim uredima i institucijama našeg grada, što će našim sugrađankama i sugrađanima, našim poduzetnicima i malim obrtnicima, rezultirati znatno povećanim troškovima za prijevoz i gorivo, a ponajviše puno izgubljenog vremena provedeno u gradskim gužvama.

Pozivamo Vas da u razdoblju od jedne godine smanjite gradske režije kako bi našim ljudima omogućili da što lakše prođu ovakve dugotrajne prometne turbulencije u gradu. I kad radova nema, komunalne aktivnosti niste usmjerili ka rješavanju gorućih prometnih i komunalnih problema grada, ovo najmanje što možete učiniti za naše sugrađanke i sugrađane.

Šibenski SDP predlaže da smanjite režije na slijedeći način:

  1. Jedna godina bez plaćanja komunalne naknade za građane i poduzetnike
  2. uvođenje jedinstvene cijene parkinga za sve pozicije na kojima se vrši naplata na cijenu 1 kn/h
  3. smanjenje cijene vode i odvoza otpada prema procjenama gradskih tvrtki.

Na zadnjem gradskom vijeću istaknuli ste da niti jedna gradska tvrtka ne ostvaruje dobit, no na istom gradskom vijeću ste vrlo brzo demantirani upravo od strane istih tvrtki, što samo dokazuje da imate realan financijski prostor za ovakvu jednogodišnju odluku. To isto dokazuje da ili namjerno obmanjujete javnost nekim podacima o poslovanju gradskim tvrtkama ili Vas vodstva tih gradskih tvrtki netočno informiraju.

Jedno i drugo je loše za naš grad, no o tome drugom prilikom.