GRADSKE FINANCIJE – PRED BANKROTOM ILI SOLIDNE?!

Aktualno 11. travnja 2018

Analizirali smo financijska izvješća Šibenika i ostalih velikih gradova u Dalmaciji koji ukazuju na dugoročno neodrživ trend:

  • grad Šibenik jedini u Dalmaciji ima kontinuirani rast ukupnih i dospjelih obveza promatrano u posljednje 4 godine
  • ukupne obveze narasle su za 61% i na dan 31.12.2017. čine pola godišnjeg prihoda po čemu prednjačimo u Dalmaciji
  • dospjele neplaćene obveze narasle su za 46% i na dan 31.12.2017. čine gotovo četvrtinu godišnjeg prihoda po čemu opet, u negativnom smislu, prednjačimo u Dalmaciji

 

Svi gradovi u Dalmaciji posluju u sličnom okruženju i mini porezna reforma imala je negativan utjecaj na proračune svih gradova, ali samo je u Šibeniku promatrano posljednje 4 godine (unatoč stotinama milijuna investicija kako to tvrdi gradonačelnik?!) došlo do pada proračunskih prihoda unatoč tome što smo udvostručili komunalnu naknadu.

 

Razlozi minusa i rasta obveza (kako to tvrdi gradonačelnik) sigurno nisu u povratu zatečenih dugova, kao i kredita jer je jedina godina koju smo završili u plusu upravo 2014. tj. početna godina mandata, već neracionalnost i financijska nedisciplina u upravljanju gradskim financijama, toleriranje kršenja ugovornih obveza, pa u prilog tome nekoliko podataka iz proračuna:

  • grad Šibenik vraća kredit koji su se privatni investitori obvezali preuzeti i grad nije trebao imati nikakve obveze po tom kreditu, ali ipak na dan 31.12.2017. stanje neplaćenih rata društva Obonjan rivijera iznosi 1.494.110,08 kn, a 27.3.2018. 2.532.807,16 kn
  • radovi na plaži Brodarica prekoračeni su za 2,2 milijuna kuna
  • ŠRC Ražine Donje za 850 tis.kn
  • u kampanji se na nerazvrstane ceste potrošilo 1,5 milijuna kuna nego što je proračunom planirano

 

Činjenice su i da se u mandatu aktualne gradske HDZ-ove vlasti vraća osjetno manje kredita nego prije (21 milijun u odnosu na 30,8 milijuna kuna povrata), da je podignuto ukupno 38,2 milijuna kuna kredita u odnosu na 9,8 milijuna kuna koliko je podignuto u prethodnom mandatu.

 

Činjenice su da smo nesolventni, činjenice su da jedino uspjevamo na vrijeme podmiriti obveze prema zaposlenima, dok svim ostalima dugujemo, dakle i dobavljačima i izvođačima i financijskim institucijama i proračunskim korisnicima, ali i državi pa tako 31.12.2017. opet imamo dug po osnovi PDV samo što je to sada 1.231.772,63 kn.

 

Nevjerojatno nam je i da gradonačelnik može i pomisliti, a kamoli kazati da kao rješenje vlastitih dubioza vidi možebitnu privatizaciju komunalnih tvrtki u vlasništvu grada?!