Obitelj je krov svakog društva i zato je treba učiniti jačom i otpornijom

Press 15. svibnja 2018

Međunarodni dan obitelji proglasila je Glavna skupština UN-a 1993. godine čime je željela naglasiti važnost koju pridaje obiteljskom životu i obitelji kao osnovnoj društvenoj zajednici.

Cilj Međunarodnog dana obitelji je potaknuti djelovanje društva u korist obitelji te donošenje odluka koja će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji.

U vremenu kada se ljudi, zbog brige za vlastitu egzistenciju i opterećeni nesigurnošću, sve manje odlučuju na zasnivanje obitelji i sve teže održavaju zdrave obiteljske i međuljudske odnose, postajemo svjesni da društvo nije učinilo puno za obitelj.

Obilježavajući ovaj dan, želimo ukazati da Grad Šibenik ima negativan prirodni prirast, koji se, nažalost, godinama povećava.

Stopa nataliteta pada, tako da je 2008. u Šibeniku rođeno 432 djece, 2014. 411 djece, 2016. 363 djece, te izjava: „Šibenik se ne može požaliti na lošu demografsku sliku“ nije točna.

Treba zaustaviti depopulacijske trendove i sufinancirati potrebe obitelji.

Lokalna samouprava, odnosno Grad Šibenik, trebao bi se odgovornije postaviti prema ovom problemu. Jedna od mjera je povećanje jednokratnih novčanih naknada za prvorođeno i drugorođeno dijete. Odluka o novčanim pomoćima nije se mijenjala od 2014. U odnosu na druge gradove u Dalmaciji, Šibenik isplaćuje najmanje novčane naknade za provorođeno i drugorođeno dijete. Primjerice, Zadar za novorođeno dijete isplaćuje 2.000,00 kuna, a za drugorođeno 3.000,00, dok Šibenik isplaćuje 1.200,00 kuna za prvorođeno i 1.400,00 kuna za drugorođeno dijete.

Jedni smo od rijetkih gradova koji ne sufinancira nabavu knjiga za učenike,  a većina osnovnih škola na području Šibenika, vapi za obnovom.

Socijalna politika jedna je od ključnih javnih politika koja utječe na održivi razvoj društva.

Obitelj je krov svakog društva i zato je treba učiniti jačom i otpornijom. Njegujmo prave vrijednosti i podržimo svoje najmilije i najbliže jer je obitelj najveće blago.